Ik wil graag ondernemen! Hoe kunnen jullie helpen?
Ondernemen begint altijd bij jezelf! Wij kunnen geen ondernemer van je maken. We kunnen wel handige support bieden die het proces makkelijker maakt. Op deze website vind je specifieke ondersteuning gecategoriseerd naar de fase waarin je onderneming zich kan bevinden.
Heb je vragen of wil je gebruik maken van de ondersteuning, dan kun je als student van de UT contact opnemen met de coördinator Jong Ondernemerschap of als student van Saxion met het ondernemerspunt binnen Saxion.
1. Ik heb een idee!
Hoe stroomlijn ik mijn idee?
Gebruik het business model canvas op deze website om je idee verder te stroomlijnen. Het zet je aan tot nadenken en het geeft je een goede basis om een volgende stap te zetten. Als je deze stap hebt genomen en de verschillende aspecten van het canvas de revue hebt laten passeren dan is een intake gesprek met de coördinator Studentondernemerschap een goed vervolg.
Is mijn idee een goed idee?
Deze vraag wordt regelmatig gesteld maar is erg lastig te beantwoorden. Je idee is pas een goed idee op het moment dat klanten ervoor willen betalen. Zolang er niemand voor wil betalen blijft het een idee. Je kunt er wel naar streven om zo goed mogelijk de kaders in te kleuren door bijvoorbeeld een businessplan uit te werken. Een eerste goede aanzet voor een businessplan is het business model canvas.
Advies gesprek
Maak een afspraak met de coördinator Jong Ondernemerschap voor een adviesgesprek over jouw idee. De coördinator verwacht dat je hebt nagedacht over de belangrijkste zaken die in het business model canvas naar voren komen. Tijdens dit gesprek lopen jullie samen door het idee en benoemen de volgende stappen in het proces.
Hoe neem ik een idee/bedrijf over?
Het overnemen van een bedrijf is een goede optie om als ondernemer aan de slag te gaan. Veel studenten beslissen aan het eind van hun studie of ze door gaan met hun studentonderneming of dat ze met hun carrière een andere richting op willen. Vaak is er waarde opgebouwd binnen de onderneming en zoeken ze een nieuwe ondernemer om het bedrijf te trekken. Hier gaat dan een onderhandeling aan vooraf waarin wordt afgesproken onder welke condities de overdracht geregeld wordt. Een ingewikkelde vraag is de waardebepaling van een bedrijf. In The Gallery, waar Kennispark gevestigd is, zijn meerdere loketten die hier ongetwijfeld bij kunnen assisteren. Om gebruik te maken van deze loketten kan contact gezocht worden met de coördinator Jong Ondernemerschap.
2. Ik ben bezig met mijn businessplan
Ik heb juridische vragen?
Als je je eigen bedrijf wilt starten, kom je ook in aanraking met juridische aspecten van ondernemerschap. Om ondernemers te ondersteunen bij de eerste stappen in de wereld van juridische zaken, biedt Kennispark Twente (kosteloos) het Juridisch Adviespunt. Dat adviespunt is bedoeld voor startende ondernemers, met name vanuit de Universiteit Twente en Saxion. Vaak zijn dit deelnemers aan de TOP-regeling, Venturelab Twente of studentondernemers. Hoor je hier niet bij, maar ben je toch startend kennisintensief ondernemer? Dan ben je van harte welkom!
Bij de jurist kun je terecht voor:
- Gratis juridisch advies met betrekking tot de belangrijkste zaken uit het bedrijfsrecht
- Een aantal standaarddocumenten die de basis vormen voor je eigen algemene voorwaarden of contracten
- Een check op jullie eigen juridische documenten. Staat alles er wel in en staat alles er op de juiste manier in?
- Een sparringspartner met betrekking tot bedrijfsrecht
Neem nu contact op met het Juridisch Adviespunt Kennispark Twente:
Mr. Peter van Roosmalen
p.vanroosmalen@kennispark.nl
Ik heb vragen op het gebied van accountancy?
In The Gallery, waar Kennispark gevestigd is, zijn veel loketten die bij allerlei vraagstukken ongetwijfeld zouden kunnen helpen. Deze adviespunten zijn vaak in beginsel kosteloos en willen ongetwijfeld assisteren om studentondernemers op weg te helpen met vraagstukken. Om gebruik te maken van deze loketten kan contact gezocht worden met de coördinator Jong Ondernemerschap.
Ik wil een octrooi of patent aanvragen?
De Universiteit Twente heeft ruime ervaring met het aanvragen van octrooien en patenten. Het juridisch adviespunt (zie hierboven) kan je informatie geven over procedures en aandachtspunten. Octrooi aanvragen is een dure aangelegenheid en het is dan ook raadzaam om je goed te verdiepen in de materie. Het Octrooicentrum Nederland biedt een goede start waar veel informatie beschikbaar is.
Ik wil een marktonderzoek doen. Waar start ik?!
Het doen van een goed marktonderzoek is de grootste valkuil van veel startende ondernemers. ‘Zit de markt wel op mij te wachten?’ Deze vraag is het verschil tussen een goed idee en een kansloze missie. Besteed hier veel aandacht aan!
Je hebt in deze fase het business model canvas ingevuld en daar heb je ook klantgroepen benoemd. Een belangrijk onderdeel van een marktonderzoek is het praten met klanten die jouw product moeten gaan kopen. Door dit te doen krijg je nieuwe inzichten in de vraag die er leeft onder je klanten. Naast het standaard deskresearch over marktomvang, kansen en concurrenten is het praten met afnemers een essentieel onderdeel.
3. Ik heb al een onderneming
Welke mogelijkheden tot huisvesting zijn er?
De Universiteit Twente biedt mogelijkheden om een klein kantoor te betrekken in de Bastille op de campus. De huur van deze kantoren is volgens een subsidie systeem opgebouwd. Informatie hierover kan gevonden worden op de website van de Student Union die ook de feitelijke verhuurder is van de kantoren. Bij interesse kan contact worden opgenomen met de coördinator Jong Ondernemerschap.
Ik ben op zoek naar geld!
Het is goed om te weten dat iedere ondernemer op zoek is naar geld. Grofweg kan de zoektocht naar geld worden ingedeeld in:
1. Friends, Fools, Family
Het betreft hier gelden die je hebt gekregen van een suikeroom of een rijke vriend van je.
2. Pre-seed
Voor pre-seed gelden hebben we binnen Kennispark Twente de TOP-regeling opgezet. Aan deze regeling zitten een paar voorwaarden die je op de betreffende website kunt vinden. De belangrijkste is wel dat je business idee kennisintensief of vernieuwend moet zijn. Naast verschillende ondersteunende maatregelen zit er ook een bedrag van maximaal € 40.000 aan vast.
Ook is in juni 2015 een nieuw fonds gelanceerd: het Dutch Student Investment Fund. Het Dutch Student Investment Fund, of DSIF, is een fonds door en voor studenten van de Universiteit Twente en Saxion. Het fonds investeert tussen de 25.000 en 100.000 euro in een startup en matcht daarnaast ook studenten die een stage- of praktijkopdracht aan de startup voor ondersteuning.
Een andere mogelijkheid is het Saxion Fund. Hier kunnen startende ondernemers, voornamelijk studenten en oud-studenten van Saxion, tegen aantrekkelijke voorwaarden een lening en begeleidingstraject krijgen.
3. Subsidie
Subsidies zijn een interessante bron om de eerste stappen van het ondernemerschap mee te financieren. Er zijn veel subsidie adviseurs in de markt die op basis van no-cure-no-pay een advies kunnen verzorgen. Daarnaast biedt ook de website van Antwoordvoorbedrijven een goede start.
4. Investeerders
Voor veel studentondernemers zal een investering te hoog gegrepen zijn. Er is maar een klein percentage van alle bedrijven die hiervoor in aanmerking komt. Als je de illusie hebt dat jouw bedrijf dat wel eens zou kunnen zijn dan raden we je aan om contact te zoeken met de coördinator Jong Ondernemerschap. Hij kan je vertellen wat de ingangen zijn voor deze bron van financiering.
In welke netwerken kan ik participeren?
Netwerken is een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap. De regio Twente hangt aan elkaar van netwerken en netwerkmogelijkheden. Maak daar gebruik van omdat het je bedrijf zichtbaarheid geeft en je in contact komt met mogelijke klanten.
Enkele partijen die beschikken over een groot netwerk waar je gebruik van kunt maken zijn onder andere Hardstart, Technologie Kring Twente en Jong Gedaan. Daarnaast biedt de evenementen agenda van Kennispark en Saxion Ondernemerspunt ook een duidelijk inzicht in meer dan genoeg mogelijkheden om te netwerken .
Kan ik afstuderen binnen mijn eigen onderneming?
Een ingewikkelde vraag die inhaakt in het onderwijs en waar weinig invloed op kan worden uitgeoefend. Binnen de Universiteit Twente is het heel erg afhankelijk van de faculteit en de wetenschappelijke component in het onderzoek. Dit zul je dus zelf aan moeten kaarten bij de betreffende decaan.
Het Saxion biedt met het Startup Center meer mogelijkheden om, naast het afstuderen, met je eigen onderneming aan de slag te gaan. Zeer gedreven studentondernemers komen in aanmerking om onderdeel te worden van het Saxion Startup Center.
Kom ik in aanmerking voor subsidies?
Subsidies zijn een interessante bron om de eerste stappen van het ondernemerschap mee te financieren. Er zijn veel subsidie adviseurs in de markt die op basis van no-cure-no-pay een advies kunnen verzorgen. Daarnaast biedt ook de website van Antwoordvoorbedrijven een goede start.
Ik wil graag een business coach met ervaring uit het veld?
Kennispark Twente biedt een breed netwerk met verschillende ervaringen en disciplines. De coördinator Jong Ondernemerschap kan je helpen met het zoeken naar een goede business coach. Vaak gaat het hier om maatwerk. Er moet namelijk wel een klik zijn!
4. Ik wil graag verder groeien
Hoe neem ik personeel aan?
Een moeilijke stap in het ondernemen is het eerste personeelslid. Hoe ga je die aannemen? Vaak zien we een drietal constructies die gehanteerd worden:
1. In dienst nemen en zelf de loonadministratie doen
2. In dienst nemen en de loonadministratie uitbesteden (KPMG kan dit bijvoorbeeld voor je doen)
3. Payrolling
Wat het beste bij je past is aan jou om te beslissen. Meer informatie kan verkregen worden bij de coördinator Jong Ondernemerschap
Kan ik deelnemen aan interessante regelingen voor ondernemers?
TOP
TOP staat voor een Tijdelijke Ondernemers Plaats, een regeling vanuit de Universiteit Twente en Saxion. Al meer dan 25 jaar maken innovatieve en vernieuwende ondernemers gebruik van de regeling om een vliegende start te maken. Deelnemende bedrijven hebben een jaar lang toegang tot diverse vormen van ondersteuning en advies, netwerken en financiële hulp om de start van hun bedrijf zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Via deze website kun je meer informatie vinden over de TOP regeling.
Dutch Student Investment Fund
In juni 2015 is een nieuw fonds gelanceerd: het Dutch Student Investment Fund. Het Dutch Student Investment Fund, of DSIF, is een fonds door en voor studenten van de Universiteit Twente en Saxion. Het fonds investeert tussen de 25.000 en 100.000 euro in een startup en matcht daarnaast ook studenten die een stage- of praktijkopdracht aan de startup voor ondersteuning. De investeringen worden gedaan in de vorm van converteerbare leningen, die bij vervolgfinancieringen kunnen worden geconverteerd naar aandelen.
Saxion Fund
Een initiatief vanuit Saxion Hogeschool is het Saxion Fund. Hier kunnen startende ondernemers, voornamelijk studenten en oud-studenten van Saxion, tegen aantrekkelijke voorwaarden een lening en begeleidingstraject krijgen. Daarnaast biedt het Saxion Centrum voor Ondernemerschap inzicht in de verschillende mogelijkheden die het Saxion biedt op het gebied van (financiële) regelingen.